Hoe maak ik modder?

Een aantal jaar geleden dacht ik een leuke activiteit te doen met de kinderen van mijn groep. We gingen met modder schilderen. Uit de zandbak pakte ik wat zand en mengde het met water. Want modder is toch zand met water? De activiteit verliep helemaal niet zoals ik had gedacht. Het zand bleef aan de kwast plakken, het klonterde en plakte niet goed op papier. De kinderen vonden het kliederen wel erg leuk dus gelukkig had ik de activiteit niet voor niets gedaan. Maar hoe kwam het dat toch dat het niet lukte? Wat deed ik fout?

Ik had geen goede modder!

En de vraag is dus..: hoe maak ik goede modder?

In Nederland heb je veel verschillende grondsoorten. Denk hierbij aan kleigrond, zandgrond, veengrond, enzovoorts. Van alle soorten grond kun je modder maken. Maar niet alle activiteiten die je wilt doen met modder zijn geschikt om alle soorten grond te gebruiken.

 

Voordat je begint met modder maken is het handig om even na te gaan of het zand en de (tuin) aarde niet chemisch verontreinigd is. In het zand kunnen bacteriën of parasieten zitten, waaronder ook eitjes van wormen. Als kinderen die toevallig binnen krijgen kan dat darmklachten veroorzaken. Wanneer je ‘schoon’ zandbakzand gebruikt is dit risico erg klein. Water besparen door regenwater te gebruiken kan, maar let er goed op dat dit water niet te lang stil staat. Bij twijfel gebruik je gewoon kraanwater.

 

Verzamel voor de modderdag:

  • Water

Zorg voor de goede tuinslang en vraag even of er nog iemand een tuinsproeier heeft. Dat is een leuke tip om na het modderen weer lekker schoon te worden.

  • (tuin) Aarde

Waar haal je dat vandaan? Uit de tuin. Nu ligt het er natuurlijk aan welke grondsoort je in je omgeving hebt. Heb je zelf geen goede aarde? Je kunt bij een grondverzet bedrijf of een boer vragen, zij een paar emmers goede tuin aarde voor je hebben.

  • Zand

Zand kun je uit de zandbak gebruiken.

  • Indien nodig klei in korrel of poedervorm

Is er in jou buurt alleen maar zandgrond? Dan zou je voor dikke plak modder eventueel klei korrels of klei poeder kunnen bestellen. Wij hebben dit zelf niet nodig gehad.

 

We gaan beginnen met het maken van modder. En let op, door goed te roeren, mengen en kneden krijg je de beste modder.

 

Stap 1

Vul een emmertje ongeveer half vol met zand. Giet er water bij, kijk en voel wat er gebeurd. Is dit plakkerige modder? Nee. Giet er meer water bij zodat je hele waterige modder hebt. Dit is de ideale modder om druipkastelen mee te maken.

 

Stap 2

We maken nu de perfecte, plakkerigste modder die je voor heel veel activiteiten kunt gebruiken.

Je hebt een bak met tuinaarde en giet er wat water bij. Niet teveel tegelijk want dan krijg je het niet meer goed gemengd. Steeds als je wat water toevoegt roer je het totdat de aarde en het water met elkaar gemengd zijn. Kun je er balletjes van maken? Dan heb je de perfecte modder voor het moddergooien. Voeg je er nog wat water aan toe dan kun je met de modder schilderen, grabbelen, afdrukken maken enzovoort.

Experimenteer met het mengen van aarde en water. Wees vooral niet bang om vies te worden, al zit je tot je elle bogen in de modder. Op modderdag geldt de regel: hoe viezer hoe beter!

 

Stap 3

Wil je een glijbaan maken waar je meters over sliert?

Pak een groot zeil. Verspreid het zand, de tuinaarde en als je kleipoeder hebt kun je dat er ook bij doen. Zet vervolgens de tuinsproeier een poosje aan en meng het goed totdat het modder wordt. Loop er eerst een paar keer voorzichtig met je voeten door (of voel met je handen) zodat je weet dat er geen scherpe steentjes tussen zitten. Hoe meer modder, hoe beter je glijdt.

Klaar voor de start, glijden maar!