Vertelstenen

Door vertelstenen betrek je kinderen op een speelse manier bij een boek.

Tijdsduur: 15 minuten
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Doelgroep: Peuter (2-4 jaar), Kleuter (4-6 jaar)
Doelgroepsgrootte: Dit kun je met een zowel kleine als grote groep doen.
Ontwikkeling: Taal ontwikkeling

Wat heb je nodig?

  • Kiezels (ronde, gladde stenen)
  • Zwarte fineliner
  • Stiften, potloden of verfmarkers
  • prentenboek

Voorbereiding:

Het is erg leuk om met kinderen stenen te gaan zoeken. Wanneer je die mogelijkheid niet hebt zoek je ze zelf of kun je er een paar kopen bij de bouwmarkt. Mooie, gladde, ronde stenen.

Lees het boekje wat je voor wilt lezen met vertelstenen eerst zelf even door en kijk je welke plaatjes je na kan tekenen. Kies van elke bladzijde een plaatje.

Aan de slag

Je kunt eerst even testen wat er het beste werkt op de stenen die je hebt gevonden. Op sommige stenen kleurt potlood erg mooi, anderen zijn weer beter om met viltstift te doen. Op donkere stenen is het een aanrader om verfmarkers te gebruiken. Deze zijn te koop in verschillende diktes.
Teken vervolgens met een zwarte fineliner de contouren van het plaatje op de steen en kleur de plaatjes in. Gebruik zoveel mogelijk dezelfde kleuren als in het boekje. Laat de stenen goed drogen. Je kunt ervoor kiezen om na het drogen nog transparante lak te gebruiken.

Je kunt de vertelstenen op verschillende manieren gebruiken.

1. Lees het boekje voor en pak na het boekje de stenen. Laat de kinderen het verhaal na vertellen aan de hand van de stenen.
2. Alle kinderen krijgen 1 steen. Ziet het kind hetzelfde plaatje op de bladzijde, dan mag de steen in het midden van de kring gelegd worden.
3. Pak voor het lezen van het boekje de vertelstenen en leg ze zichtbaar in het midden van kring. Lees het boekje voor en vraag na elke bladzijde of een kind de steen wil pakken met een plaatje wat op die bladzijde staat.
4. Wanneer je een boekje hebt met dieren kun je de vertelstenen gebruiken om de dieren uit te beelden en het geluid na te doen.
5. Laat kinderen benoemen wat op de steen staat.
6. Gebruik de stenen zonder boekje en maak samen met de kinderen een verhaal

Ontwikkelingsgebieden stimuleren

Tijdens deze activiteit stimuleer je de spraak- en Taalontwikkeling.

Wat houdt dat in?
Denken, fantaseren, luisteren, praten, zingen: kinderen worden steeds actiever en creatiever met taal. Ze zijn dol op liedjes, taalspelletjes en het herhalen van rijmpjes.
• Onder spraakontwikkeling wordt het leren herkennen en uitspreken van spraakklanken en vooral de ontwikkeling van de articulatie bedoeld.
• Onder taalontwikkeling wordt verstaan het leren luisteren naar, opnemen en gebruiken van communicatieve regels, waardoor het kind in staat is de taal te gebruiken voor het weergeven van ideeën en gedachten.