De spin wiedewin

Maak een spin van kosteloos materiaal

Tijdsduur: 30 minuten
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Doelgroep: Kind (6-12 jaar)
Doelgroepsgrootte: Zowel kleine als grote groep
Ontwikkeling: Motorische ontwikkeling

Wat heb je nodig?

• lege flessen (bijvoorbeeld van de curry saus of frisdrank flesjes
• schaar
• touw
• wiebel oogjes (je kunt dit ook vervangen door dopjes van eikels te gebruiken)
• lijm
• mes

Voorbereiding:

Verzamel genoeg lege plastic flessen. Je zou het aan ouders kunnen vragen of zij ook mee kunnen sparen. Ieder kind kan dan zijn of haar eigen fles meenemen.
Was de flessen af en zorg er voor dat ze goed worden afgedroogd.
Let op! Bij deze activiteit werk je met een mes en schaar. Deze activiteit is dus alleen geschikt voor oudere kinderen, onder begeleiding van een volwassene.

Aan de slag

Je kunt aan de slag. Wanneer je denkt dat kinderen zelf met een mes de fles doormidden kunnen snijden, laat ze dit dan zelf doen. Vertrouw je het niet helemaal? Snij dan zelf van tevoren de fles doormidden.

Laat het kind 10 knippen geven in de fles. Knip zover dat je bijna bij het dopje bent. Wanneer je knipt komen er poten tevoorschijn. Door 10 keer te knippen krijgt de spin 10 poten. Maar we weten allemaal dat een spin 8 poten heeft. Knip 1 poot weg, tel vervolgens 4 poten verder en knip de 5de weer weg. Je ziet dat er nu aan allebei de kanten van de spin 4 poten zitten. Vouw de poten om en om naar boven en naar beneden zodat het echt op spinnenpoten lijkt. Kijk goed op de afbeelding hoe het gevouwen is. Je kunt dit eventueel even voor doen.

 

Plak de oogjes op de spin, houdt ze even vast zodat ze op de goede plek blijven zitten. Knip vervolgens een stuk touw af en stop het uiteinde een in de dop. Doe vervolgens het dopje dicht en het touwtje zit vast. Zet de spin op de grond en trek zacht op en neer aan het touwtje. Ja, daar gaat hij.

Ontwikkelingsgebieden stimuleren

Door deze activiteit uit te voeren stimuleer je de fijne motoriek. Door kinderen zelf met een schaar te laten knippen in plastic geef je ze zelfvertrouwen.