Moddervulkaan

Bouw een vulkaan van modder die echt tot uitbarsting komt.

Tijdsduur: 30 minuten
Voorbereidingstijd: 10 minuten.
Doelgroep: Peuter (2-4 jaar), Kleuter (4-6 jaar), Kind (6-12 jaar)
Doelgroepsgrootte: Een groep tot 3 kinderen.
Ontwikkeling: Motorische ontwikkeling, Cognitieve ontwikkeling

Wat heb je nodig?

  • Modder
  • Zand
  • Water
  • Een grote bak met zand of een zandbak
  • Baking soda
  • Azijn
  • Een leeg bakje
  • Een lege plastic fles (1l) of gieter

Optioneel:

  • Kleurstof
  • Het boek Willewete Vulkanen of een foto/plaatje van een vulkaan

Voorbereiding:

Verzamel alle benodigdheden. Vul de (1 liter) fles/gieter voor 1/3 met azijn. Vul het bakje met een aantal schepjes baking soda. Zet de fles met azijn en de baking soda binnen handbereik, maar wel buiten het bereik van de kinderen. Bedenk van te voren hoe groot je de vulkaan wil maken. Wil je hem groter maken, zorg dan dat je het bakje op een verhoging van zand zet.

Aan de slag

Klaar om samen met de kinderen deze te gekke moddervulkaan te bouwen? Verzamel alle kinderen die mee willen doen met deze activiteit. Leg in het kort uit wat een vulkaan is, hoe hij eruit ziet en wat hij kan doen. Gebruik eventueel als inleiding het boek Willewete Vulkanen of laat een foto/plaatje van een vulkaan zien.

Bouw een vulkaan van zand. Om de beurt laat je de kinderen er een hand of schep zand tegenaan bouwen. Stamp het zand goed aan en geef de kinderen de juiste feedback zodat het echt op een vulkaan gaat lijken. Vergelijk de gebouwde vulkaan met de foto of het plaatje. Als iedereen vindt dat de gebouwde vulkaan nu echt lijkt zoals op de foto of in het boek is het tijd voor de uitbarsting. Zet het bakje met baking soda op de vulkaan en graaf het een klein beetje in, zodat het stevig vaststaat. Laat de kinderen om de beurt de vulkaan tot uitbarsting komen door een slokje azijn boven op de baking soda te gieten. Kinderen vinden dit geweldig, succes gegarandeerd!

Tip

-Voor een extra special effect voeg je wat kleurstof toe aan de baking soda.

-Koop of leen een boek over vulkanen. Bijv.

* Willewete Vulkanen

-Een grote groep kinderen? Maak verschillende groepjes kinderen en laat ze hun eigen vulkaan bouwen. Zorg dan wel voor genoeg flesjes van (33 cl). Bewonder na het bouwen met de hele groep alle vulkanen en bekijk samen (onder leiding van een volwassene) welke vulkaan het beste tot uitbarsting komt.

Ontwikkelingsgebieden stimuleren

Met de verdieping in een vulkaan stimuleer je de cognitieve ontwikkeling. Met het bouwen van de vulkaan stimuleer je de grove en fijne motoriek.