Een egel met stekels

Maak een egel van natuurlijk en kosteloos materiaal

Tijdsduur: 15 minuten
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Doelgroep: Dreumes (1-2 jaar), Peuter (2-4 jaar)
Doelgroepsgrootte: Groep van ongeveer 8 kinderen
Ontwikkeling: Motorische ontwikkeling

Wat heb je nodig?

  • Karton
  • Schaar / mesje
  • Zwarte stift
  • Elastiekjes
  • Wiebeloogje
  • Takjes

Voorbereiding:

Knip of snij vooraf de stukken karton in de vorm van een egel zonder stekels. Je kunt ervoor kiezen om het gezichtje zelf te tekenen maar je kunt kinderen het ook zelf laten doen.

Snijd om de vijf centimeter een klein sneetje in de egel zodat de elastiekjes goed blijven zitten. Vervolgens doe je de elastiekjes om de egel en let erop dat er op dat de elastiekjes goed verdeelt zijn zodat er overal takjes onder kunnen.

Aan de slag

Je kunt ervoor kiezen om deze activiteit binnen uit te voeren maar het leukst is om met kinderen naar buiten te gaan en samen takjes te gaan zoeken. Grote, kleine, dikke, dunne. Verzamel alle takjes op een hoop.

Geef elk kind een egel en laat ze proberen de takjes onder de elastiekjes te schuiven.

 

 

Ontwikkelingsgebieden stimuleren

Met deze activiteit stimuleer je de fijne motoriek en de sensomotorische ontwikkeling. Takjes van verschillende bomen voelen allemaal anders aan. Het ene takje zal glad zijn, de andere ruw. Dit zullen kinderen zelf ervaren door eraan te voelen en ermee bezig te zijn.

Met twee handen moet je de takjes onder het elastiekje doen. Met de ene hand til je het elastiekje op en met de andere schuif je de takjes eronder.